Schietstempel 1910

Op het landgoed Ockenburgh lag al voor de oorlog de wereld beroemde schietbaan. Hier werden nationale en internatoinale schietwedstrijden gehouden. In 1910 werd er van 4 t/m 14 augustus internationale wedstrijden gehouden. Voor dit evenement werd door de PTT een speciaal poststempel uitgegeven, één van de eerste gelegenheidstempels van Nederland!

 

Behalve burgers was deze baan ook bij de militairen zeer in trek! Ook de Loosduinsche Burgerwacht maakte gebruik van deze baan!

 

Een afdruk van de eerste dag van gebruik van het stempel.

 

 

 

Er zijn weinig stukken bekend welke gezonden zijn naar deze schietbaan. Het bovenstaande stuk werd vanuit Groningen verzonden naar het schietterrein op 5 augustus 1910.

 

  

Op de achterzijde het aankomststempel van postkantoor Loosduinen (4 augustus 1910 tussen 7 en 8 uur 's vanvond), de volgende dag werd het stuk pas om 10 - 11 uur gestempeld op het schietterrein, zie stempel midden.

 

 

Een ansichtkaart speciaal uitgegeven voor dit evenement, door de bekende Loosduinse uitgever H. van Noort. De zegel werd gestempeld op 11 augustus.

 

 

De voorzijde van de bovenstaande ansichtkaart.

 

 

Een enveloppe van de Koninklijke vereniging van Nederlandsche scherpschutters met een overvloed aan zegels en stempels, dag van afstempeling 13 augustus 1910.

 

 

Briefpapier van dezelfde vereniging ook rijkelijk beplakt. In het briefhoofd staat 2e Internationale en 16e Nationale schietwedstrijd.

 

 

Op deze ansichtkaart verzonden naar Rotterdam staat een afstempeling van de laatste dag van de wedstrijden,  14 augustus 1910.